Schaken & vechtsport

Schaken & vechtsport

Schaken en vechtsport horen bij elkaar. Bij beide gaat het om een sportief tweegevecht volgens strikte regels, waarvoor zelfbeheersing, zelfdiscipline, respect, concentratie en strategie cruciaal zijn.

Bij schaken ligt het accent meer op het hoofd, maar ook voor schakers zijn conditie, lichaamsbeweging, voeding en rust essentieel. In vechtsporten draait het meer om fysieke actie, maar zonder strategie, tactische combinaties en het lezen van de tegenstander win je geen wedstrijden.

Door schaken en vechtsport te combineren, ontmoeten mensen elkaar die elkaar anders niet snel tegenkomen, aangezien ze meestal in aparte werelden leven: er zijn maar weinig schakende vechtsporters en schakers die aan vechtsport doen. Dat is belangrijk omdat verschillende groepen mensen meer en meer langs elkaar heen leven, gescheiden door steeds diepere kloven. Deze ontwikkeling begint al op jonge leeftijd.

De mix van schaken en vechtsport helpt bovendien om zowel hoofd als lichaam in conditie te houden. Ook kan het voor schakers en vechtsporters interessant zijn om ervaringen uit te wisselen, inspiratie op te doen en de eigen sport met een frisse blik te bekijken.