Over Anne-Marie

Over Anne-Marie

Als kind van 7 leerde ik schaken van mijn vader. Ik vond het erg leuk en ik ging dan ook op school naar schaakles en ik werd lid van de schaakclub. Ik werd op mijn 11e voor het eerst Nederlands kampioene bij de meisjes tot 13 jaar. Daarna volgden meerdere nationale titels, ik behaalde de titel WIM en ik vertegenwoordigde Nederland vier keer in het Olympiadeteam.

In de tijd dat ik training kreeg ging het altijd over de technische kennis van schaken en nooit over wie je bent als mens. Ik ontdekte pas toen ik al gestopt was met wedstrijden spelen dat het wel van groot belang is om aandacht te besteden aan ‘wie je bent als mens’. Ieder mens is verschillend qua talenten, valkuilen en voorkeuren en het helpt absoluut als je daar inzicht in krijgt en er mee aan de slag gaat. Jezelf ontdekken kan juist mooi via je ervaringen met sporten die je beoefent.

Een integrale aanpak vind ik bijzonder waardevol. Ik geloof in de nauwe verbinding van lichaam en geest. Sterk in je schoenen staan betekent wat mij betreft een combinatie van fysiek fit, je ruimte innemen en ook mentaal sterk, vol vertrouwen en energie. Je kunt dit oefenen en ervaren als je aan de slag gaat met schaken en vechtsport.

Over mijn activiteiten als schaakdocent en met mentale coaching kun je verder lezen op: Sterker Schaken.