International School eerste schaakkampioen Kanaleneiland

International School eerste schaakkampioen Kanaleneiland

Schaken en vechtsport: voor velen nog een onwaarschijnlijke combinatie, maar in de Utrechtse wijk Kanaleneiland begint het al een traditie te worden. Vorig jaar vond er een individueel jeugdschaaktoernooi plaats, dat gecombineerd werd met een taekwondo-clinic. Inmiddels zijn er al zoveel kinderen in de wijk die kunnen schaken, dat er voor het eerst een schoolschaaktoernooi van de wijk kon worden gehouden.

Dat werd gewonnen door de schakers van de International School, vóór Het Schateiland, de Da Costaschool en de Kaleidoscoop. Het toernooi was zo opgezet dat behalve de winnende school ook alle individuele groepswinnaars in de prijzen vielen.

Het was een echt wijkevenement. Niet alleen de deelnemers waren Kanaleneilanders, de wijk was ook nadrukkelijk betrokken bij de organisatie. Zo werd de vechtsportclinic verzorgd door Angelo Rosalia (taekwondo) en Jacqueline Janssen (kickboksen) van sportschool FDC. Studenten van MBO Utrecht waren aanwezig als wedstrijdleiders. Een aantal ouders en schaakdocenten uit de buurt droegen bij aan het succes van de middag door te helpen met de organisatie. Die schaakdocenten zijn overigens ook in Kanaleneiland opgeleid door schaakdocenten Anne-Marie Benschop en Bas van Esch.

 

 

Albertus ten Hertog was hoofdwedstrijdleider. Ten Hertog, jeugdleider bij schaakclub Moira Domtoren, werkt bij het UMC, een van de partners van Make Your Move. Sport Utrecht, in het bijzonder het sport- en cultuurprogramma U Make&Move!, was hoofdsponsor van het evenement, dat plaatsvond in het Krachtstation. Wijkwethouder Linda Voortman verrichtte net als vorig jaar de prijsuitreiking.

En er was nog een nieuw onderdeel: er werd niet alleen geschaakt en gevochten, maar ook gerapt. Rapper en wijkbewoner Quatro (Nigel Rosalia), wiens track Grind inmiddels op Spotify te vinden is, trad op en had speciaal voor deze gelegenheid een nummer geschreven over de betekenis die schaken en vechtsport voor hem hebben. Schaken, vechtsport en hiphop: een nieuwe en veelbelovende combinatie!


Comments are closed.