Spaanse topschaker in de boksring

Spaanse topschaker in de boksring

De vooralsnog enige Nederlandse wereldkampioen schaken deed het al: Max Euwe was een enthousiaste amateurbokser. Hij bleef een grote uitzondering in kringen van het topschaak. Maar sinds een paar maanden treedt de Spaanse topschaker Jaime Santos Latasa (22) in de voetsporen van Euwe. Santos bokst sinds kort drie keer per week om fitter te worden, schrijft de Spaanse krant Diario de León. Want topschaken is een zware sport, ook fysiek.

Terwijl de meeste goede vechtsporters beseffen dat het mentale aspect essentieel is in hun sport, onderschatten veel schakers nog altijd de lichamelijke belasting waaraan zij blootstaan. Santos’ bokstrainer ziet trouwens veel overeenkomsten in beide sporten: beide zijn zowel fysiek als mentaal zwaar en in beide sporten zijn zowel strategie als tactiek van cruciaal belang. De combinatie van schaken en vechtsport is een prachtige mix van lichaam en geest.

Volgens zijn trainer is een extra voordeel van de bokstraining dat die Santos’ veerkracht vergroot, wat hem achter het bord goed van pas kan komen. Waar schakers het hoofd nog wel eens laten hangen na een fout, kan die houding je in de boksring de kop kosten. Dat zal de Spanjaard niet meer zo snel overkomen.

 


Comments are closed.