De Spaanse connectie

De Spaanse connectie

In Spanje is veel ervaring met, zoals dat daar heet, ‘sociaal en therapeutisch schaken’: het gebruik van schaken als middel om bepaalde vaardigheden te leren aan specifieke groepen: niet alleen leerlingen van basisscholen maar ook bijvoorbeeld gedetineerden, kinderen met ADHD, Asperger en Down-syndroom en ouderen. Spanje loopt hierin voorop in de wereld. De schaakclub Magic uit Mérida, Extremadura groeide het afgelopen decennium uit tot veel méér dan een club. Behalve schaakvereniging is Magic inmiddels hét internationale kennisinstituut op het gebied van sociaal en therapeutisch schaken. Onder leiding van de psycholoog Juan Antonio Montero legde de club zich niet alleen toe op het lesgeven aan bovengenoemde en andere groepen, maar ook wordt er onderzoek verricht en worden online cursussen aangeboden. Hajo volgde enkele van deze cursussen en werd uitgenodigd om een artikel te schrijven voor het online magazine van het instituut, Ajedrez social y terapéutico, en daarin te vertellen over Make Your Move. Het artikel staat hier.


Comments are closed.